O mnie

Każdego dnia rozwijam się i szkolę. Stale poszerzam swoją wiedzę i umiejętności, uczestnicząc w konferencjach naukowych, targach, warsztatach i szkoleniach z zakresu żywienia, suplementacji i sportu.

Wykształcenie

Magister Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach na kierunku Żywienie i suplementacja w sporcie. Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyków.

Posiadam wiedzę oraz umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób dietozależnych.



Certyfikaty



„Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych”

Istnieje seria powiązań pomiędzy mikroflorą jelitową, alergiami, chorobami autoimmunologicznymi, stanem zapalnym organizm, depresją oraz otyłością. Spożywanie pokarmów, które powodują alergię czy nietolerancję, może być przyczyną zwiększenia masy ciała, zaburzeń metabolicznych toczących się w organizmie czy pogłębienia stanu zapalnego.


„Optymalna podaż białka w sporcie.“

Nie można mówić jednoznacznie, jaka ilość białka będzie zawsze dla każdego i w każdej sytuacji optymalna, ponieważ wartości te są zmienne dla różnych czynników. Istotna jest odpowiednia manipulacja dietą w odpowiedzi na zmieniający się trening.


„Rola i manipulacja węglowodanów w diecie i treningu osób o wzmożonej aktywności fizycznej“

Węglowodany pełnią istotną rolę w wysiłku fizycznym, usprawniają pracę ośrodkowego układu nerwowego, pomagają w utrzymaniu stężenia glukozy w osoczu i zapobiegają hipoglikemii, oszczędzają zapasy glikogenu w wątrobie, a w niektórych przypadkach zapobiegają opóźnieniu wyczerpania glikogenu mięśniowego.




„Dieta bez wszystkiego – czy da się to rozpisać?“

Niestety nie każdy pokarm po spożyciu pozostaje obojętny zarówno dla naszego układu pokarmowego jak i dla układu immunologicznego. Z całą pewnością dieta eliminacyjna powinna być zastosowana podczas zdiagnozowania nietolerancji i alergii pokarmowych.


„Dietoterapia pacjenta otyłego. Nowe możliwości leczenia“

W Polsce z nadwagą i otyłością zmaga się aż 62% mężczyzn oraz 54% kobiet, niepokojącym zjawiskiem jest rosnąca nadwaga i otyłość wśród dzieci. U podstaw przyczyn tego problemu leży nadmierne spożywanie pokarmów m. in. poprzez nadwrażliwość na bodźce pokarmowe, nawykowe sięganie po przegryzki, zaburzone funkcjonowanie ośrodków regulacyjnych w podwzgórzu, stosowanie zbyt restrykcyjnych diet.


„Dietoterapia chorób autoimmunologicznych tarczycy“

Choroby autoimmunologiczne tarczycy to choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa. Wśród wielu hipotetycznych przyczyn w/w chorób tarczycy jedna jest bezsporna – jakość mikroflory bakteryjnej jelit.

Prywatnie

Wieczna optymistka, dla której nie ma wyzwań niemożliwych i której szeroki uśmiech nigdy nie schodzi z twarzy. Wulkan pozytywnej energii uwielbiający kontakt z ludźmi. Miłośniczka wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej spędzająca dużo czasu na świeżym powietrzu i lubiąca czuć adrenalinę. Uzależniona od zdrowego trybu życia i pomagania innym.




Doświadczenie

Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem w leczeniu żywieniowym chorób autoimmunologicznych, chorób tarczycy, cukrzycy, schorzeń układu pokarmowego i układu krążenia, pomagający weganom i wegetarianom w prawidłowym bilansowaniu ich diety oraz osobą aktywnym fizycznie w osiąganiu jeszcze lepszych wyników.

Wykładowca współpracujący z Uniwersytetami III wieku, szkołami, kołami, stowarzyszeniami, Miejskimi Domami i Ośrodkami Kultury, traktujący udział w projektach związanych ze zdrowym stylem życia jako okazję do przekazania swojej wiedzy, dzielenia się swoją pasją, poznania ciekawych ludzi i nieustannego rozwoju.


Nastawienie

Na co dzień specjalistka w zwalczaniu nadwagi i otyłości oraz w leczeniu chorób dietozależnych. Pasjonuje mnie dietetyka sportowa oraz skuteczne łączenie diety i suplementacji. Służę wsparciem w bilansowaniu diet wegańskich i wegetariańskich oraz zajmuję się żywieniem kobiet w ciąży, karmiących i dzieci.

Celem mojej pracy jest kształtowanie trwałych, zdrowych nawyków żywieniowych. Wyznaję zasadę holistycznego podejścia do każdego klienta. W swojej strategii staram się aby każda osoba znajdująca się pod moją opieką potrafiła radzić sobie w każdej sytuacji oraz by wybór produktów żywnościowych był bardziej świadomy, a przygotowanie potraw łatwe, smaczne i zdrowe.



Współpracuje z :









O mnie

Profesjonalistka i perfekcjonistka specjalizująca się zarówno w dietetyce klinicznej, jak i w żywieniu w sporcie, stawiająca przede wszystkim na indywidualne podejście do każdego klienta.

Skontaktuj się

  • Adres : ul. Żwirki i Wigury 65, 43-190 Mikołów
  • 501 503 739
  • kontakt@dietetykprzyludzka.pl
  • WWW : dietetykprzyludzka.pl