Dieta eliminacyjna to podstawa w leczeniu alergii i nietolerancji pokarmowych, opiera się na stałym lub okresowym wykluczeniu z jadłospisu szkodliwych lub źle tolerowanych składników pokarmowych i jednocześnie wprowadzeniu w ich miejsce zastępczych składników, o równoważnych wartościach odżywczych. Przeznaczona przede wszystkim dla osób, u których pojawiły się objawy alergii pokarmowej, jest również metodą leczenia już rozpoznanego procesu chorobowego. Celem diety eliminacyjnej jest poprawienie komfortu życia oraz zmniejszenie objawów alergicznych poprzez zmniejszenie reakcji układu odpornościowego na dany składnik diety. Źle dobrana może powodować obniżenie ilości spożywanych kalorii, niedobór składników odżywczych i pogorszenie odżywiania organizmu.
Najczęstszymi alergenami pokarmowymi są: białka mleka krowiego (β-laktoglobulina), gluten, ryby, cytrusy, jajka, orzechy włoskie i ziemne, pomidory, nowalijki, soja oraz truskawki. Diety eliminacyjne w zależności od wykluczanego produktu:
120 – 180 zł
O wizycie
Koszt planu żywieniowego