Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych – Dieta eliminacyjna

Jak żyć z alergią bez utraty swoich ulubionych smaków? Chcę Ci pomóc w tym! Skontaktuj się ze mną.

O wizycie

Pomiar masy i składu ciała wykonany metodą bioimpedencji elektrycznej (BIA). Technika pomiaru oparta jest na oporze tkanek na przepływ prądu o niskim natężeniu. Tkanka mięśniowa, kości i woda wykazują znacznie większe powinowactwo niż tkanka tłuszczowa, stąd łatwo ją rozróżnić.

Dieta eliminacyjna to podstawa w leczeniu alergii i nietolerancji pokarmowych, opiera się na stałym lub okresowym wykluczeniu  z jadłospisu szkodliwych lub źle tolerowanych składników pokarmowych i jednocześnie wprowadzeniu w ich miejsce zastępczych składników, o równoważnych wartościach odżywczych. Przeznaczona przede wszystkim dla osób, u których pojawiły się objawy alergii pokarmowej, jest również metodą leczenia już rozpoznanego procesu chorobowego.

Celem diety eliminacyjnej jest poprawienie komfortu życia oraz zmniejszenie objawów alergicznych poprzez zmniejszenie reakcji układu odpornościowego na dany składnik diety. Źle dobrana może powodować obniżenie ilości spożywanych kalorii, niedobór składników odżywczych i pogorszenie odżywiania organizmu.



Najczęstszymi alergenami pokarmowymi są: białka mleka krowiego (β-laktoglobulina), gluten, ryby, cytrusy, jajka, orzechy włoskie i ziemne, pomidory, nowalijki, soja oraz truskawki.

Diety eliminacyjne w zależności od wykluczanego produktu:

  • Bezmleczna
  • Bezlaktozowa
  • Bezglutenowa
  • Bezjajeczna
  • Hipoalergenowa

Koszt planu żywieniowego



120 – 180 zł



O mnie

Profesjonalistka i perfekcjonistka specjalizująca się zarówno w dietetyce klinicznej, jak i w żywieniu w sporcie, stawiająca przede wszystkim na indywidualne podejście do każdego klienta.

Skontaktuj się

  • Adres : ul. Żwirki i Wigury 7, 43-190 Mikołów
  • 501 503 739
  • kontakt@dietetykprzyludzka.pl
  • WWW : dietetykprzyludzka.pl