- Omówienie problemu – Wstępne omówienie przyczyny wizyty u dietetyka, określenie celu i motywacji pacjenta
- Wywiad medyczny – Zebranie niezbędnych, szczegółowych informacji dotyczących stanu zdrowia pacjenta, aktualnych oraz przebytych chorób. Zapoznanie się z aktualnymi wynikami badań pacjenta
- Wywiad żywieniowy – Ocena dotychczasowego sposobu żywienia oraz stylu życia pacjenta, ustalenie jego preferencji żywieniowych, przyzwyczajeń i upodobań smakowych.
- Analiza składu ciała – Komputerowy pomiar masy i składu ciała metodą bioimpedencji elektrycznej, ocena zawartości tkanki tłuszczowej, masy mięśniowej oraz wody w organizmie
- Badanie antropometryczne – Pomiar obwodów: talia, biodra, brzuch, udo, ramię
- Wstępne zalecenia i wyznaczenie celu terapii żywieniowej – wybór odpowiedniego programu żywieniowego, wybór jego celów i określenie zasad
- Zabierz ze sobą aktualne wyniki badań (morfologia krwi, poziom glukozy, lipid ogram, badanie hormonów tarczycy)
- Zrób listę wszystkich leków i suplementów diety, które przyjmujesz
- Stwórz dzienniczek żywieniowy opisujący Twój aktualny sposób odżywiania, opisz od jednego do trzech dni korzystając z poniższego wzoru. Pamiętaj o zapisaniu każdego spożytego produktu i wypijanych płynów. Nie zapomnij o podaniu wielkości i ilości produktów oraz składu poszczególnych dań.