Dietoterapia chorób autoimmunologicznych tarczycy

Dietoterapia chorób autoimmunologicznych tarczycy

Choroby autoimmunologiczne tarczycy to choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa. Wśród wielu hipotetycznych przyczyn w/w chorób tarczycy jedna jest bezsporna – jakość mikroflory bakteryjnej jelit.

Najważniejszym elementem leczenia chorych na niedoczynność tarczycy, w tym także typu Hashimoto jest farmakoterapia. Ważne jest to, że odpowiednia dieta, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do syntezy hormonów tarczycy, ma działanie wspomagające leczenie. Istotne jest również ograniczenie bądź wykluczenie produktów, mogących zaburzać proces leczenia.

Olbrzymie znaczenie w prowadzeniu pacjentów z niedoczynnością tarczycy ma odpowiednia edukacja żywieniowa, aby zapobiegać niedoborom, obalać powtarzające się mity oraz uczyć świadomych i prawidłowych wyborów.


Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie będzie widoczny. Obowiązkowe pola zostały oznaczone *


Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

O mnie

Profesjonalistka i perfekcjonistka specjalizująca się zarówno w dietetyce klinicznej, jak i w żywieniu w sporcie, stawiająca przede wszystkim na indywidualne podejście do każdego klienta.

Skontaktuj się

  • Adres : ul. Żwirki i Wigury 7, 43-190 Mikołów
  • 501 503 739
  • kontakt@dietetykprzyludzka.pl
  • WWW : dietetykprzyludzka.pl