Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych

Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych

Istnieje seria powiązań pomiędzy mikroflorą jelitową, alergiami, chorobami autoimmunologicznymi, stanem zapalnym organizm, depresją oraz otyłością. Spożywanie pokarmów, które powodują alergię czy nietolerancję, może być przyczyną zwiększenia masy ciała, zaburzeń metabolicznych toczących się w organizmie czy pogłębienia stanu zapalnego. Błędem jest założenie, że nieuzasadniona eliminacja glutenu i nabiału z diety rozwiąże problem. Każdy organizm wymaga spersonalizowanej terapii oraz postępowania dietetycznego.

Skuteczność terapii żywieniowej zależy od wielu czynników, a przede wszystkim od stopnia jej zindywidualizowania. Bardzo ważna jest współpraca pomiędzy lekarzami i dietetykami.


Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie będzie widoczny. Obowiązkowe pola zostały oznaczone *


O mnie

Profesjonalistka i perfekcjonistka specjalizująca się zarówno w dietetyce klinicznej, jak i w żywieniu w sporcie, stawiająca przede wszystkim na indywidualne podejście do każdego klienta.

Skontaktuj się

  • Adres : ul. Żwirki i Wigury 65, 43-190 Mikołów
  • 501 503 739
  • kontakt@dietetykprzyludzka.pl
  • WWW : dietetykprzyludzka.pl