Dietoterapia pacjenta otyłego. Nowe możliwości leczenia

Dietoterapia pacjenta otyłego. Nowe możliwości leczenia

W Polsce z nadwagą i otyłością zmaga się aż 62% mężczyzn oraz 54% kobiet, niepokojącym zjawiskiem jest rosnąca nadwaga i otyłość wśród dzieci. U podstaw przyczyn tego problemu leży nadmierne spożywanie pokarmów m. in. poprzez nadwrażliwość na bodźce pokarmowe, nawykowe sięganie po przegryzki, zaburzone funkcjonowanie ośrodków regulacyjnych w podwzgórzu, stosowanie zbyt restrykcyjnych diet. Decyzja o zmianie diety jest podyktowana zazwyczaj odmiennymi pobudkami wśród kobiet i mężczyzn, a czynników determinujących wybór żywności jest wiele. Będą to m.in. czynniki biologiczne, ekonomiczne, społeczne, psychologiczne czy chociażby osobiste przekonania, preferencje i wiedza na temat żywienia.

Prawidłowa dieta redukcyjna ma skutecznie obniżać masę ciała, dostarczać potrzebnych składników pokarmowych oraz nie powodować niedoborów żywieniowych, ma być powszechnie akceptowana i korzystnie wpływać na parametry metaboliczne, zabezpieczając przed powstawaniem chorób i pomagając w leczeniu chorób współistniejących, a także powinna być możliwa ekonomicznie do stosowania przez wiele lat. Absolutną podstawą takiej diety jest jej indywidualizacja!


Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie będzie widoczny. Obowiązkowe pola zostały oznaczone *


O mnie

Profesjonalistka i perfekcjonistka specjalizująca się zarówno w dietetyce klinicznej, jak i w żywieniu w sporcie, stawiająca przede wszystkim na indywidualne podejście do każdego klienta.

Skontaktuj się

  • Adres : ul. Żwirki i Wigury 65, 43-190 Mikołów
  • 501 503 739
  • kontakt@dietetykprzyludzka.pl
  • WWW : dietetykprzyludzka.pl