W Polsce z nadwagą i otyłością zmaga się aż 62% mężczyzn oraz 54% kobiet, niepokojącym zjawiskiem jest rosnąca nadwaga i otyłość wśród dzieci. U podstaw przyczyn tego problemu leży nadmierne spożywanie pokarmów m. in. poprzez nadwrażliwość na bodźce pokarmowe, nawykowe sięganie po przegryzki, zaburzone funkcjonowanie ośrodków regulacyjnych w podwzgórzu, stosowanie zbyt restrykcyjnych diet. Decyzja o zmianie diety jest podyktowana zazwyczaj odmiennymi pobudkami wśród kobiet i mężczyzn, a czynników determinujących wybór żywności jest wiele. Będą to m.in. czynniki biologiczne, ekonomiczne, społeczne, psychologiczne czy chociażby osobiste przekonania, preferencje i wiedza na temat żywienia.
Prawidłowa dieta redukcyjna ma skutecznie obniżać masę ciała, dostarczać potrzebnych składników pokarmowych oraz nie powodować niedoborów żywieniowych, ma być powszechnie akceptowana i korzystnie wpływać na parametry metaboliczne, zabezpieczając przed powstawaniem chorób i pomagając w leczeniu chorób współistniejących, a także powinna być możliwa ekonomicznie do stosowania przez wiele lat. Absolutną podstawą takiej diety jest jej indywidualizacja!